14 Haziran 2011 Salı

Uluğ Bey Rasathanesi

Bir varmış bir yokmuş.. Doğu'da bilim yapılan, bilgi üretilen zamanlar varmış. Hatta bizzat devlet adamları bilim yapar, bilgilerini kurdukları medreselerde en iyi öğrencilerle ve bilimcilerle paylaşırmış..

Semerkant'ın en ilginç kalıntılarından biri Timurlebnk'in astrolog torunu Uluğ Bey'in inşa ettirdiği yıldız gözlemevi, yani rasathane. 12. yüzyıldan kalma bu rasathanenin varlığı sadece yazılı metinlerde kalmış, binanın tam olarak nerede olduğu unutulmuş, ta ki amatör bir Rus arkeolog tekrar rasathanenin yerini bulup burada kazılar yapılana kadar. Rasathane kazısı ilginç olsa gerek!


Bilim ve devlet adamı Uluğ Bey

Kazılarda ortaya çıkarılan rasathanenin yıldızların hareketini ölçmeye yarayan 60 derecelik sextantı (Türkçesi ne bilmiyorum).

Yıldızların gökyüzündeki yerini ölçmeye yarayan alet: Usturlab.

Uluğ Bey'in binden fazla yıldızın yerini, adını kaydettiği astronomi kitabı. Avrupa'daki astronominin temelleri de bu kitaptaki bilgilere dayanıyor.

Uluğ Bey ile Ali Kuşçu'nun birlikte çalışırken gösterildiği minyatür.

Rasathanenin bir modeli.

Batılı ve Doğulu büyük astronomların resmedildiği Avrupa çizimi..Uluğ Bey de masada oturuyor..Yani gelmiş geçmiş en büyük astronomlardan biri olarak kabul ediliyor kendisi halen..

1 yorum:

gezgin395 dedi ki...

usturlab bu muymuş, sağolasın...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...