9 Haziran 2011 Perşembe

Özbekistan'da Banka Soyduk (Sanki!)

Özbekistan şimdiye kadar gezdiğimiz ülkeler içinde bize en uzak, en yabancı, en farklı geleni oldu. Bir taraftan aşırı Ruslaştırılmış bir dünya, diğer taraftan Orta Asya'nın çıkık elmacık kemikli, çekik gözlü, pembe yanaklı insanlarının göze çarptığı, 20 yıl önceki bağımsızlığından bu yana daha ruhunu tam olarak oluşturamamış bir ülke. Yolsuzluk ve rüşvetin gırla gittiği bu ülkede yolsuzluğa karşı alınan bir önlem de Özbek para birimi olan SUM'un 1000'lik banknotlar halinde basılması. Ne demek bu? Mesela bir lokantada yemek yediniz, hesap geliyor: 50.000 SUM. Açıyorsunuz çantanızı ve 50 adet 1000'lik banknot sayıyorsunuz. Yani sürekli tomar tomar parayla dolaşmanız gerekiyor. Eğer bu durumu hoşunuza gitmezse herkes seve seve Amerikan doları yada Euro kabul ediyor. Ayrıca dövinizi bizim gibi havaalanında değil de, otelde -yani blackmarketta- değitirirseniz daha iyi bir kurla bozduruyorsunuz.

Bu durumdan haberi olmayan biz Taşkent'e ilk indiğimizde 500 euro bozdurduk ve sum satın aldık. Kadının bize verdiği para benim sırt çantama anca girdi:


Sonuçta ucuz bir ülke Özbekistan ama turist olarak kazıklanmaktan kurtulmanız zor. Çok fazla ve her daim pazarlık etmeniz gerekiyor. Biraz yorucu olsa da, sonuçta her zaman işe yarıyor!

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...