19 Nisan 2011 Salı

Ürdün'ün Yemekleri

Ürdün'de yemekler lezzetli, genelde et ağırlıklı, bizim ağız tadımıza uygun ama Yunanistan'daki Ege mutfağından sonra beni pek açmadı diyebilirim.

Burada en çok yenen yemek falafel, yanında Ful yada Humus, domates salatası ve yanında şerbet gibi bir çay. Burada çaylara daha sofraya gelmeden önce şeker atılıyor ve çok çay içmek istememe rağmen bu ülkede tek bir bardak içemedim. Bu kadar tatlı da içilmez ki yaw!

Falafel çeşitlemesinin dışında kebablar bol bol var. Bizim Adana, Urfa tarzı kebablar, yada tavuk şiş gibi ızgaralar da çok yaygın.

Tatlılarda baklavalar ve bizim bilimum şerbetli tatlılarımız var. Ama tattıklarım içinde hiç birinde Türkiye'deki baklavaların tadını bulamadım, bizim ağız tadımıza göre biraz fazla kuru buradaki baklavalar.


İşte tipik bir Ürdün yemeği. Falafel köfteleri (ezilmiş nohut, baharatla yoğurulan ve kızartılan etsiz köfte), humus, ful ve salata..

Amman'da sokak arasında yemek yediğimiz lokanta (Hashemi Lokantası). Yine Falafel, humus, salata ve pide ekmeği. Dikkat ederseniz çatal  yada tabak falan yok, ortadan elle yeniyor burada yemekler..Gayet de lezzetliydi bu.

Pella'daki mükemmel meze tabağı. Bu yemekler bir turist grubu için yapılmıştı, tesadüfen biz de aynı anda restorana gelince bu güzel yemekleri yedik..

Galile Gölü'nde avlanan Aziz Petrus Balığı bu. Ürdün pek deniz ürünü yenen bir ülke değil ama bu balık gerçekten yerel ve oldukça da lezzetliydi! Dişleri biraz korkutucuydu o kadar!

Ezrak'ta yediğimiz kebab. Bu restoran dışarıdan pek iç açıcı gözükmüyordu ama yemekleri güzel çıktı. Tıka basa yedik, doyduk..

İrbid'deki baklava tepsileri. Bunlar bizim baklavalara göre daha kuru. Ben pek sevmedim..

Wadi Musa'da yediğimiz kuzu haşlama ve pilav. Basit ama lezzetli bir yemek oldu bu da..

Wadi Musa'da Bedouin yemekleri yiyelim dedik. Meğersem domatesli kıyma yada domatesli tavuk oluyormuş bu yemekler..Gerçek Bedouin yemeği bu mudur? bilmiyoruz. Burada garson bize Bedouin çayı diye sallama Lipton çay verince birbirimize bakıp gülmeden edemedik..

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...