29 Haziran 2011 Çarşamba

Komşuda Neler Oluyor?

Yunanistan, Avro bölgesine girdiğinden beri bu yana en büyük ekonomik krizini yaşıyor. Devletin uçan kuşa borcu var, cebi delik! İşin ironik yanı, Yunanlılar ancak ve ancak daha fazla borçlanarak borçlarını ödeyebilecek. Eğer borçlanmazsa bir kaç hafta içinde devletin kasaları tamamen boşalacak, böyle bir durumda neler olabileceğini kimse tahmin bile edemiyor.

Tek çözüm: Kemer sıkmak! Yani devlet destekli hizmetler azalacak, Yunanlılar daha fazla vergi verecek ve özelleştirmeler başlayacak. Türkiye'den de yakından tanıdığımız IMF ve AB imzalı bu ekonomi politikaları, dar boğazdaki ülkeleri kurtarmak ve refaha ulaştırmaktan çok, aslında, küresel ekonomik dalgalanmaları ve krizleri önlemek üzere borçlu ülkelere dayatılıyor: Ya benim şartlarımı kabul et ya da yok ol! İşte dünya böyle acımasız bir yer.


28-29 Haziran genel grev çağrısı..

Biz miyiz devletin batmasının sorumlusu? diyerek sokaklara -daha doğrusu Syntagma'ya- dökülen Yunanlılar, şimdi iki günlük genel grev çağrısında bulundu. Bugün itibariyle parlementoda 'kemer sıkma' planı kabul edildi, ama bir çok insan bu planın uygulanabilirliğine inanmıyor. Euro'dan vazgeçip Drahma'ya geri dönelim diyenler bile var. Ortada o kadar çok senaryo geziyor ki..Sendikalar ve sol örgütler yeniden borçlanmaya karşılar. Bunun sorunu çözeceğini düşünmüyorlar, sadece Yunanistan'ı büyük küresel güçlerin bir oyuncağı yapacağını savunuyorlar. Ayrıca sosyal devletin sunduğu hizmetler kesilip özelleştirmeler artacağı için ülkenin neo-liberal politikaların kucağına düşüp halkın yoksullaşacağını söylüyorlar. Çok tanıdık bir öykü, değil mi?

Halka sivil itaatsizlik önerilebilir! REVOLT! İSYAN ET!

Yunanistan'ın şu zor günlerinde aslında geziden, arkeolojiden, turizmden bahsetmek biraz zor geliyor bana ama adaların durumu sanırım anakaradan daha iyi. Buralarda sadece periyodik olarak elektrik kesintileri oluyor ve sanırım çöpler toplanmıyor. Dün, ayrıca, bazı uçak seferleri iptal olmuştu.


Heraklion'da toplanmayan çöpler..
Komşuya geçmiş olsun diyelim! Ve bir an önce düzlüğe çıkmasını umut edelim.

Φίλοι! όλα θα πάνε καλά!


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...