4 Haziran 2011 Cumartesi

Şiir, Şarap, Şiraz

Huzistan’da yüzümüze fırın sıcağı gibi vuran havadan kendimizi hemen platoya attık. Hiç durmadan, petrol kuyularının olduğu, sapsarı kupkuru topraklardan –neyse ki- klimalı arabamızla, yemek molası bile vermeden geçtik ve kapağı Fars Eyaleti’ne atabildik. Şiraz’a güneyden yaklaşıp dağlardaki dar geçitlerden ve yollardan geçerek gece 12 gibi ancak ulaşabildik. Otellerde yer ararken burada Avrupalı turistlere ilk defa rastladık.

Şiraz: Fars eyaletinin incilerinden biri. Burası İran’ın gerçek kalbi. Pers İmparatorluğu’nun ortaya çıktığı, geliştiği, en görkemli anıtlarını bıraktığı yer işte bu topraklar! Zerdüşt cemaatinin İran’da halen en yoğun olduğu bölge yine burası. Ayrıca Orta Asya-Türk kökenli Kaşkay göçebeleri de bu bölgede yoğunlaşıyor. Onları kadınların renkli giysilerinden, erkeklerin keçeden yapılmış kalpaklarından tanımak mümkün. İran’da İslam öncesinde nasıl bir yaşam vardı diye merak edenlerin kesin gelmesi gereken, İran’ın özünü anlamak, yoğrulduğu hamuru görmek için gezilmesi gereken bir bölge burası.

Şiraz deyince akla gelenler neler? Ünlü şarabı, ünlü şairleri, ünlü süs bahçeleri ve konakları.. Şiraz şarabı dillere destan, ama maalesef üretimi şu anda –yasal olarak- mümkün değil, ancak duyduğumuza göre bir çok insan evinde halen üretiyor ve tüketiyor. Gelenek tamamen ölmemiş yani.. Şairleri Hafız ve Sa’adi, ikisinin de mezarları bu kentte. Maalesef benim çok iyi tanıdığım şairler değiller. Tabii Hafız'ın Pers edebiyatının en önemli eserlerinden Gül ile Bülbül'ü yazan zat olduğunu hatırlatalım. Şirazlılar bu iki alim şairle çok gurur duyuyorlar. Bir de bahçeleri dedik. Buradaki 18.-19. yüzyıllardan kalma konak ve sarayların içleri aynalarla, tavanları ahşap boyamalarla, dışları kabartmalarla süslü. Hepsi birbirinden şirin ve estetik olan bu evlerin en önemli ortak özelliği ise bakımlı bahçeleri. Limon ağaçları, güller, şebboylar, sümbüller, sardunyalar, aslanağızlarıyla süslü ve mutlaka bir havuzu olan bu evlerden bir tane de ben istiyorum! 

Arg-ı Han Kalesi

Bagh-e Nazar. Kajar Dönemi villalarından (18.-19. yy).

Şiraz'ı özetleyen resim bu. Gül goncası.

Hafız'ın mezar anıtı, ziyaretçisi pek bol.

Kajar Dönemi kıyafetleri

Narancestan adlı konağın süs havuzu ve bahçesi

Renkli fayanslardan bir detay..

Şiraz pazarında alışveriş

Saadi'nin mezar anıtı.

3 yorum:

asli dedi ki...

Bu Kajarlar'in sarayda türkce-azerice konustuklarini ekleyelim mi?
hatta pehlavi dönemi'nin sekteye ugradigi dönemde iran'in efsanev basbakani mussadik'in bu aileden geldigini de

gezgin395 dedi ki...

kalenin burcunun güzelliğine bak,eminim yıkmaya kıyamamışlardır !

orbis terrarum dedi ki...

aslicim sagol degerli katkilarin icin arkidisim. o kadar ilginc detaylar var ki..
siraz cok guzeldi gercekten. kalenin ici de cok hos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...