12 Haziran 2011 Pazar

Özbekistan'ın Başkenti Taşkent

Özbekistan’ın başkenti Taşkent. Semerkand ve Buhara gibi masalsı yerleri görmek isteyenler önce bu ruhsuz şehirden geçmek zorundalar. Burası Rus-SSCB kent planlamacılığının ve mimarisinin ağırlığı altında ezilmiş, kocaman bomboş bulvarları olan, metrosu düzgün işleyen, Avrupai restoran ve cafelere sahip ruhsuz bir kent. Bu kentte ne yapılıyor? Genelde burada 1-2 gece kalınıp hemen Samarkand’a yada Buhara’ya tren biletinizi alıp gidiyorsunuz, gezinin sonunda tekrar burada 1 gece kalıp evinize geri dönüyorsunuz. Sonuç olarak Taşkent kendi içindeki boşluğu doldurana kadar pek tat vermeyen bir başkent olarak kalacak -benim için-.

Buraya yolunuz düşerse Golnara Guest House'da kalmanızı tavsiye ederim.

Taşkent'te bol sayıda müze var. Başka yapacak bir şey olmadığından bu müzelerin hepsini gezdik. Burası modern sanat müzesiydi.

Özbek etnik kimliği ve hayali geçmişler projesi için önem taşıyan bir müze: Timurlenk Müzesi.

Marx ve Lenin heykelleri yerine şimdi Timur'un heykelleri dikilmiş durumda. Yani ne değişti? Devlet sosyalistti, milliyetçi oldu.
Taşkent'teki Akdeniz restoranı. Lezzet, fiyat ve ambiyans hepsi 5 yıldız!

Hayatta yediğim en güzel risotto işte bu restoranda..

1 yorum:

yy dedi ki...

Bence o kadar da itici bir şehir değil Taşkent..tabi görmek istediğiniz tek şey tarihi eserler değilse..gayet planlı ve estetik..gözü rahatsız edici yapılar ülkemizle kıyaslanamayacak kadar az. sovyetlerden kalan binalar ise sadeliğinin yanında kapitalist şehirlerin bunaltıcı gereksizliğinden uzak ..halkı ve polisi ise tahmininizden daha sıcak ve yardım sever..sadece metrosu bile gitmeniz için bir sebep olabilir ki tarihi yönü ve ihtişamı bir kenara bırakılırsa, her istasyonun birbirinden farklı dizaynıyla dev bir sanat galerisinde gezindiğiniz hissini uyandırabilir :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...