7 Nisan 2011 Perşembe

Who Can Date These Lithics?

Amman'dan Petra'ya giderken uğradığımız bir tepenin üzerinde (Khirbet et-Tanur) çok sayıda çakmaktaşı alet vardı. Malesef ben tarihlendiremedim, herşey olabilir diye resimlerini çektim: Paleolitik, Kebaran, Natuf, Neolitik yada daha geç tarihler de olabilir..

Orta Paleolitik gibi geliyor bana. Levollois çekirdek falan olabilir mi?

Çeşitli aletler..

çeşitli alete benzeyen taşlar..

Çeşitli aletler..

Çakmaktaşı aletler..

2 yorum:

Berkay Dinçer dedi ki...

İkinci resimdeki olasılıkla bir kısmi iki yüzeyli, üçüncü resimde olasılıkla bir levallois taşımalık var (alt, sağdan ikinci), dördüncü resimde üst sağ köşede olasılıkla diskoid olabilecek bir çekirdek var gibi. Her ne kadar görmeden kesin bir şey söylemek doğru olmayacak olsa da, Orta Paleo buluntular olarak görülebilir. Buluntular olasılıkla su vb. ile taşınmış. Korteks genel olarak birincin nitelikte bir çakmaktaşı kaynağını andırıyor. 5. resimdeki iri yonga da benim "hayvanien" olarak adlandırdığın hayvansı endüstrinin tipik örneklerinden :) ---"big tool, small brain"

orbis terrarum dedi ki...

çok teşekkürler berkaycım. genel olarak orta pala yani..bana da öyle gelmişti :)) ah natufları ve geometrik kebaraları bulamadım..ilerde ürdün'de mi kazı yapsak acaba? bizdeki gibi bürokrasi cehennemi yokmuş..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...