12 Nisan 2011 Salı

Ürdün Ayn Ghazal'ı Koruyamıyor!

Ürdün'ün belki de en çok tanınan ve en önemli tarihöncesi yerleşmesi Ayn Gazal. Burası Amman kentinin içinde kaldığı ve hemen yakınına 1980'lerin başında bir otoban inşa edildiği için çok bahtsız bir arkeolojik alan. Aslında 14 hektara kadar yayılan bu mega-site malesef kentin genişlemesi ve yol yapımı yüzünden paramparça edilmiş durumda. Yerleşmenin özellikle PPNB için önemli bölümlerine şu anda erişilemiyor.

Amman'da bulunduğunu öğrendiğimiz Gary Rollefson ile Ayn Gazal'ı ziyarete gittik. Bu çok önemli yerleşmenin halen yol yapımı ve teraslama faaliyetleri yüzünden tahribe uğradığını görünce çok şaşırdık. Gary, bir ay önce ziyarete geldiğinde bile profillerin görüldüğünü, şimdi ise boldozerle bazı profillerin yok edildiğini görünce çok üzüldü ve burada hemen fotoğraflar çekip acilen kurtarma kazısı yapmak için başvurmaya karar verdi. Bu profillerde özellikle kırmızı boyalı tabanlar rahatlıkla görülüyor ve bunların bazısının altında bulunan mezarların kazılması gerekiyor şimdi, yoksa bunlar da yakında buldozerle yok edilecek.

Ayn Gazal bu kadar önemli ama malesef yerleşmeyi gösteren bir kahverengi tabela bile yok, yerleşmede bilgi veren hiç bir pano yok. Buranın yanından hiç fark etmeden geçip gidebilirsiniz. Çok acı gerçekten!

Ayn Gazal'da profilden düşmüş bir kireç taban parçası. Ulucak'takinin tam olarak aynısı. Hem teknik, hem kalınlık, hem sertlik hem de boyanın rengi aynı. İlk Ulucaklılar Ürdün'den mi gelmiş? 

Gary tahrip olmuş profilleri ve buldozerin yaptığı işi gösteriyor..

Yerde bulduğumuz okuçlarını ve dilgileri gösterirken..

Ayn Gazal'ın genel görünümü. Önce görülen duvarlar ama Yarmuk Kültürü'ne ait, yani Kalkolitik dönem'den. Yolun karşısında yerleşem devam ediyor ve PPNB tapınakları orada kalıyor. Oraya geçiş yok..

Kalkoltik ve PPNB dolgularına ve binalarına bakarken..


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...