5 Nisan 2011 Salı

Ürdün'ün Çöl Kaleleri

Dün Ürdün'ün doğusunu, yani çöl bölgesini ve Irak sınırına doğru uzanan çıkıntısındaki çöl kalelerini gezdik. Bu kalelerden yada kasırlardan -tam kale olup olmadıkları belli değil- aslında üç tane var: Muşatta, Harana ve Kusayir Amra. Yolun sonunda ise Haçlı ordularına karşı inşa edilmiş ve 20. yy. başında Arabistanlı Lawrence'ın konakladığı Azrak Kalesi var. Eğer Irak sınırına kadar ilerlerseniz Kasır Burqa çölün ortasında bir vahada sizi bekliyor olacaktır. Biz sadece Azrak'a kadar yol aldık ve 7.-8. yüzyıldan kalma bu olağanüstü güzellikteki mimari eserleri inceledik.

Burada tabii yine bir prehistoryacı olarak benim gözüm yerlerde çakmaktaşı alet aradı. Hem Harana çevresinde hem de Azrak'ta ne de olsa bol bol Paleolitik, Geometrik Kebara ve Natuf var. Kasırların çevresinde topladığım, gözüme çarpan çakmaktaşlarının resimlerini çektim. Belki siz tarihleyebilirsiniz!

Harana Kasrı: Çölün ortasında bir kale, yerler silme çakmaktaşı dolu, burada Acheulean aletler bulunmuş.

Harana Kasrı'nın içinden süslü, geniş bir oda. Başlıksız sütunlar bu dönemin karakteristiği, küçücük pencereler içeriye çöl kumunun girmesini tam engellemese de yine kesiyor.

Kasrın penceresinden Doğu'ya bakış. Sonsuza kadar uzanan çöl..

Harana Kasrı'ndaki yuvarlak kilden yapılmış duvar süsleri ve bir güvercin..

Amra Kasrı'na yürürken bulduğum şey bir el baltası olabilir mi?

Amra Kasrı, burası bir hamam kompleksi ve içerideki duvarlar harika freskolarla süslü. Çölün ortasında bu ihtişam çok absürd..Emeviler zamanındaki Arap Kültürü'nün yükselişini ve sanatsal beceriyi burada görmek ilginçti. 

Duvar resimlerinden örnekler. Dans eden kadınlar..

Develer..

Amra'da çevrede gördüğüm çeşitli çakmaktaşı aletler..

Azrak Kalesi, 11. yy.da Haçlı Seferlerine karşı Araplar tarafından volkanik taşlardan inşa edilmiş..

Azrak Kalesi'ndeki kemerler..  
   

1 yorum:

gezgin395 dedi ki...

resimler harika! kırıtan develer, dans eden kadın...hem müslüman hem ressam olunuyor muymuş?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...