2 Nisan 2011 Cumartesi

Ölü Deniz'de Yüz(eme)mek!

Bu blog yazısınıı hanımkızımız Beren Saat (burada Bihter rolünde) açalım istedim. Öğlen yemeği yediğimiz restoranda Ürdün televizyonunda bu çok yetenekli youncuyu (tabi Behlül'ü dax unutmayalım) görünce bunu bir fotoğraflamam gerek diye düşündüm.. 
 efendim Ürdün deyince ilk akla gelen Petra, ikinci akla gelen ise Lut Gölü (yani Ölü Deniz). Bilindiği gibi, Lut Gölü bir çeşit tuz gölü ve kıyıları deniz seviyesinin 423 metre altında yer alıyor. Bu haliyle dünyanın en alçakta yer alan gölü. Neden ölü deniz? Roma gezgini tarihçisi Pausanias bu ismi bu ilginç göle veriyor MS 2. yy.da. Gölün suyu yağ gibi, içinde sudan çok tuz ve mineraller var. Suyun %31'i tuz bir düşünün! Tabii burada herhangi bir canlı yaşamıyor, denize dökülen tek ırmak ise Ürdün Nehri (Jordan River)..Ayrıca bu bölge Jordan Rift Valley'in bir parçası ki, burası erken hominidlerin yayılım alanı olarak ve yüzlerce Akeramik Neolitik yerleşmesi barındırması açısından da pek bir mühim!!! Lut Gölü'nün çeşitli kutsal kitaplarda adı geçen bir yer olduğunu da belirterek resimlere geçelim!

Buradaki espriyi herkes anlamayacak ama şöyle ki gezide bana takılan takma isimdi bu Chili (Gabriel tarafından). Chili Ways fast food restoranında o yüzden bu resmi çektik!

Lut Gölü kenarındaki halk plajı. İlk önce burada denize girebiliriz diye düşündük ama sonra daha sakin küçük bir koya gitmeye karar verdik. Burada erkekler daha çok uzun şortlarla denize giriyor, kadınlar ise bütün kıyafetleriyle. Biz bikinilerle burada denize giremeyeceğimizi anladık, zaten herkes bize bakıyordu ('Ecnebiyee')

Sadece ailelerin olduğu sakin bir koyda denize girebildik. Burada insan yüzemiyor, o kadar tuzlu ki suyun içine batmak mümkün değil, sadece böyle havada yüzüyormuş gibi oluyor insan. Yüzmek isteyince de istediğin yöne hareket etmek çok zor. Fazlasıyla güldük burada..

Lut Gölü'nün bir köşesinde Arap kızlarıyla..

Lut Gölü'nde denize girdiğimiz yer. Hemen yanımızda hayvani bir Holiday Inn tesisi vardı. Orada Avrupalı turistler yerel Ürdünlü halktan yeterince uzak dururak denizin ve manzaranın keyfini çıkarabiliyordu..

Lut Göl moda defilesine katıldım. Çevrede kabinler yada herhangi bir tesis bulunmadığı için üzerimizi değiştirmek için arabaya kadar yürüdük ve sonra Holiday Inn otoparkında üzerimizi değiştirdik. Suyun yağ gibi yapış yapış olduğunu söylemiş miydim? Ama çok güzel bir deneyimdi, tüm stresine rağmen :) Bir daha yapar mıyım? EVETT!!! 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...