4 Nisan 2011 Pazartesi

Ürdün Vadisi, Pella ve Umm Qais

Dün bir prehistoryacı için çok ilginç, heyecan verici topraklardan geçtik. Neresi mi? Ürdün Vadisi, Arapça Al-Ghawr ya da ünlü Jordan Rift Valley! Bilmiyorsanız söyliyim, burası dünyanın en alçak noktası, deniz seviyesinin altında bir kara parçası. Vadinin en alçak yeri kuşkusuz Ölü Deniz (Lut Gölü), Lut Gölü ile ilgili yazımı da okuyabilirsiniz, bu ilginç coğrafya ilginizi çektiyse!

Pella'daki tabelada '0' metreyi görebilirsiniz! Deniz seviyesinin altındasınız Ürdün Depresyonu'nda hep.
Rift Valley taaaa Miyosen Dönem'de oluşmuş bir depresyon, burası ayrıca Arabistan plakası ile Afrika kıtası'nın birbiri ile kaynaştığı nokta. Burası ayrıca Ürdün'ün West Bank ile sınırı, İsrail ile olan sınırı. Ürdün'ün en verimli toprakları burada, tarımsal üretimin merkezi burası. Ürdün Irmağı ve Yarmuk Irmağı burada akıyor. İncil'de adı geçen bir çok önemli olay, mucize burada gerçekleşiyor. İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri hemen buranın kuzeyinde uzaktan görülüyor. Ahh çok önemli bir yer burası!!

Pella'da yemek yediğimiz restorandan vadinin ve Pella antik kentinin genel görünümü..


Başka? Ürdün Vadisi ayrıca ilk Hominidlerin Afrika'dan Asya'ya yayıldığı ana yollardan biri, belki de en önemli yol! Daha ne olsun? Bu topraklarda olmak, vadide bahar çiçeklerinin kokusunu içime çekerek, buğday tarlalarına bakarak, çobanların sürülerini yolda karşıdan karşıya geçirmelerini bekleyerek ve bir takım arkeolojik yerlerin peşinden koşarak geçirdiğimiz saatleri hiç unutmayacağım. Kalbim bu kadar heyecana dayanacak mı?


Pella'daki Kenan Dönemi Tapınağı (MÖ 1200)

Umm Qais'ten Galile Gölü'ne, Golan Tepeleri'ne ve vadiye bakış..

Umm Qais'teki kilisenin sütunları bölgedeki bazalt taşından yapılma, o yüzden simsiyah..

Umm Qais'in volkanik siyah taştan (bazalt) yapılmış ve çok iyi korunmuş tiyatrosu..

1 yorum:

gezgin395 dedi ki...

ürdün gezi notların da öncekiler kadar ilgi çekici ancak daha bir etkiledim. kendime de sormadan edemedim: neden yüzümü hep batıya çevirmiş, buraları da görebilmenin hayalini hiç kurmamışım?
ilgiyle okuyor, Petra izlenimlerini dört gözle bekliyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...