7 Şubat 2011 Pazartesi

Palermo'da Panto Krator ve Küçük bir Pazaryeri

Pazartesi günü Palermo'daki arkeoloji müzesi ve diğer arkeolojik yerler kapalı olduğu için biz de kentteki turistik mekanları gezmeye karar verdik. Bunların başında Cappella Palatina geliyor. Ta 12. yüzyılın başında Norman kralı II. Roger tarafından inşa ettirilmiş, içi altın mozaiklerle kaplı küçük ama nefes kesici bir kilise. Kilisenin özelliklerinden biri de hem Norman hem Arap hem de Bizans mimari öğeleri taşıması. Mesela normal bir kilisede kesinlikle göremeyeceğimiz mukarnaslar -tipik bir Arap mimari elemanı- kilisenin tavanını süslüyor. Kilisenin kubbesinde ise Panto Krator karşımıza çıkıyor..




Normanlar'ın taa kuzey Avrupa'dan gelip Sicilya bir krallık kurmuş olmaları ve Romanesk adı verilen mimari stili geliştirmiş ve Avrupa'nın dört bir tarafına yaymış olmaları ilginç geliyor bana. Vikinglerle ilişkilendirilen Normanlar savaşçı toplumların neler başarabileceğinin göstergesi..

Capella Palatina'dan sonra sokaklarda gezerken bir pazaryerinin içinden geçtik. Burası bizdeki pazarlara çok benziyordu ama küçüktü. Akdeniz meyvaları dışında birkaç tropik meyve ve Türkiye'de görmeye alışık olmadığımız domuz paçası yada salyangoz gibi ürünler vardı.



Palermo'da dikkatimi çeken ve bütün gün eğlendiren şeylerden biri arabalar ve trafik oldu. Bütün gün boyunca dikkat ettim, her arabada çizik var, çarpık yada paslanmaya başlamış. Arabaların hepsi küçük, pis ve park edildiklerinde aralarında 10 cm ya var ya yok. Kaldırımların üstü, sokaklar, yolların kenarları her yer araba parkı. Bana memleketimi hatırlattı, bol bol korna sesi ve yüzlerde motorsiklet de cabası.

Gün boyu gördüğümüz tarihi yerler içinde Tunuslulara karşı yapılmış bir savaşın anısına dikilmiş bir kapı (Porto Nueva) palabıyıklı ve türbanlı Tunusluları tasvir ettiği için ilgimi çekti:


4 yorum:

karanlığı yiyen keçi dedi ki...

Kilise gerçekten çok güzelmiş.Biraz fazla işlemeli, süslü püslü gibi ama rahatsız edici değil. Bu arada pazar da tam bizim sokak arası kurulan küçük semt-kasaba pazarlarına benziyor sahiden. Salyangozların tadını çok merak ettim bu arada.

orbis terrarum dedi ki...

sana salyangoz çorbası yapiyim, bahçeden toplarsın..

derya dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
derya dedi ki...

Çileeer seni izlemek çok keyifli olacak... Palabıyıklı heykeller harikaymış:)))
Kendine iyi bak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...