6 Şubat 2011 Pazar

Palermo Sokaklarında

Palermo'ya ilk defa geldim ama sanki buraya daha önceden gelmişim hissine sahibim. Sanırım buradaki mimari, dar sokaklar, balkonlu evler ve geniş bulvarlar Barcelona ve Dubrovnik gibi Akdeniz liman kentlerine fazlasıyla benzediği için beni fazla şaşırtmadı. Ama Akdeniz'de olmak böyle bir duygu zaten, Doğusunda da Batısında da Arap,Ceneviz,Venedik,Yunan ve Latin öğelerini bulmak mümkün. Akdeniz'i Akdeniz yapan zaten tam da bu kültürlerin hepsinin tek bir kentteki varlığı. Özellikle mimaride, şehir planlarında, yemeklerde, müzikte ve tabii ki insanların hareketlerinde, değer yargılarında, kıyafetlerinde, gülüşlerinde, bakışlarında Akdenizliliği hissetmemek ve bir Egeli, Türkiyeli olarak kendimi tüm bu kültürlere ait hissetmemek mümkün değil. Sicilya'da insanın demek Akdenizlilik hissi artıyor.. Tüm bu tanıdık koku, doku ve görüntülerden sonra Afrika'ya yakın olduğumu hissetmek için içinde tropik ağaçların olduğu bir parka gitmem yetti. Türkiye'de gözümüzün alıştığı ağaçlardan çok farklı, Lost'taki ağaçlardan birine çocuklar sürekli tırmanmaya çalışıyor, anne-babaları da onlar düşmesin diye ağacın kenarında bekliyorlardı. Parkta çektiğim panoramik fotoğraf:


Palermo'daki şehir planı birbirini kesen dört büyük bulvar ve onların çevresindeki bloklardan oluşuyor. Bulvarlar üzerinde genelde giyim mağazaları (h&m,zara gibi) varken yan sokaklarda bazen restoranlar bazen oteller var. Bazı yan sokaklar ise çok dar ve buralarda genelde Hintliler yada Tunuslular oturuyor galiba. Yan sokaklardaki evlerde şirin balkonlar, sokak kedileri ve asılan çamaşırlar güzel fotoğraflar oluşturuyor; ama buralara fazla ışık girmediği için binaların cepheleri hep karanlık çıkıyor çektiğim fotoğraflarda. Yine de örnek olarak bir fotoğraf koyuyorum buraya:


Bugün gezdiğim yerlerden biri de bit pazarıydı, dünyanın en gereksiz eşyalarının satışa sunulduğu bu pazara ilgi bayağı yoğundu. Yolda görsem eğilip almayacağım yüzlerce ıvır zıvır nasıl bir araya gelmiş? Satış oluyordu ama sanırım.. Buradan çıkıp deniz kenarına gittim ama burada trafik çok gürültülüydü ve yürümekten yoruldum, hostele dönüp dinlenmeye karar verdim..


Hostele dönmeden hemen önce komünist Araplar Tunus ve Mısır'daki ayaklanmalara destek gösterisi düzenliyorlardı, ne yazık ki ne dediklerini anlamayamadım ama pankartın üzerinde yazanlar İtalyanca bilmeyenler için bile oldukça açık ve netti:



1 yorum:

asli dedi ki...

Hadi bakalim devamini bekliyoruzzzzz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...