21 Şubat 2011 Pazartesi

İçi Deniz Suyu Dolu Kaya Mezarlar

Malesef zaman darlığı yüzünden Castelliccio'ya -Sicilya'nın Doğusundaki Erken Tunç Çağı kültürüne ismini veren yer- gitmeyi başaramadık. Syracuse'dan ayurıldık, kuzeye doğru yol almaya devam ettik. Daha yola çıkar çıkmaz tüm heybetiyle Etna'nın dumanlı ve karlı zirvesi sürekli arabanın camından gözüküyor, sanki bize oralardan bakıyor yada herşeyi bilen, anlayan ve görmüş bir büyük tanrı gibiydi. İnsanın kendini yanında değersiz, bir hiç, evrende bir nokta gibi hissettiren heybetli ve başı dumanlı yanardağ. Bekle eteklerine geleceğiz, önünde saygıyla ve biraz da korkuyla eğileceğiz. O kadar heybetine rağmen Etna'nın sadece 3300 metre yüksek olduğunu düşünmek garip geliyor.

Neyse efendim, Etna şimdilik bir köşede beklesin, her şeyi gözlemeye devam etsin (Sauron gibi)..Biz yolda Thapsos diye bir arkeolojik alana uğramak istiyoruz. Burası Sicilya'nın Doğusunda Orta Tunç Çağı kültürüne ismini veren bir yerleşme. Rehber kitabımızda buradaki kazık deliklerinin görülebildiği, yuvarlak planlı yapılar olduğu ve mezarlar olduğu yazıyor. Bizi yine nasıl bir sürprizin beklediğini bilmiyorduk, bilsek sürpriz olmazdı tabii..

Küçücük bir ada olan Thapsos'a ulaşmak için petrokimya fabrikalarının arasından geçmek gerekiyor, adanın üzerinde bir deniz feneri olduğunu da önceden okumuştuk. Ama bizi asıl şaşırtan denizin hemen kenarındaki kalker dolgulara açılmış mezarlar, onların önündeki kanallar oldu. Mezarların çoğunun içi su doluydu, bazıları büyük, bazıları ise küçüktü...



Sen deniz feneri, sesimi duyuyor musun? Hep bu şarkı aklıma geliyor..

Kıyıdaki mezarlardan biri ve önündeki kanal (Thapsos)

Kıyıda kayalara açılmış yuvarlak çukurlar. bunlar doğal mı yoksa insan yapımı mı bilemiyorum. aklıma tuz elde etmek için olabilecekleri geldi..

Etna Yanardağı çok uzaklardan görülüyor.

Kayalar arasında mezarlar (thapsos)

En büyük kaya mezarının içinde 5 tane bölme vardı..aile mezarı..

Dışarıdan mezarın görünümü..

Taşların içinde çok sayıda deniz kabuğu vardı..

Mezarlardan birinin önündeki steleler korunmuş..

Yuvarlak planlı evlerden birinin temelleri (Orta Tunç Çağı olması gerek)

1 yorum:

Alev dedi ki...

Keyifle okuyorum yazılarını ve neredeyse gidip görmüş gibi canlandırabiliyorum hayalimde:) Bunun yanı sıra, bilmediğim pek çok şeyi de öğreniyorum. Teşekkürler paylaşımın için.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...