17 Şubat 2011 Perşembe

Goethe'nin Kendinden Geçtiği Antik Kent: Agrigento

Agrigento İtalya'nın bilinen en eski 'turistik' merkezlerinden biri. Antik adı Agragas (evet agriculture yani tarım kökünden geliyor). Ünlü Alman şair ve filozofu Goethe burayı 18. yyde İtalya gezisinin bir parçası olarak ziyaret ettiğinde antik kentin kalıntılarından ve tapınaklarından çok etkileniyor.

Birçok yerde olduğu gibi burada da antik Yunan öncesinde yerli yerleşmeleri var. Hem de Alt-Orta Paleolitik'e kadar geri giden, işte kanıtı:

Agrigento Müzesi'ndeki El Baltaları

 Agrigento Müzesi'nde Yalnız Bir Spondylus Bilezik

 Ve işte Mikenlerin adaya gelişini temsilen bu Miken kabını gösterebiliriz..

 Tüm bunlardan sonra Arkaik-Klasik Dönem Dorik tapınakları kuruluyor. Antik Yunan'daki tapınak-mania sadece inançlara yönelik değil, aynı zamanda politik ve propaganda amaçlı. En büyük tapınağı hangi kent yapacak? Kim daha zengin? Kim daha iyi sanatçıları kiralayabilir? Kim daha güçlü? Modern hayatın, yaşayışın, anlayışların, varoluş şekillerinin temellerinin Akdeniz'de çok sağlam atıldığını bir kere daha anlıyoruz..Hangi babayiğit değiştirebilir tüm bunları?
Herakles'e Adanmış Tapınağın Dorik Sütunları
Akragas, Rodos ve Gela'dan göç eden insanlar tarafından MÖ 582'de kuruluyor. Buranın önemli özelliği hem bir liman kenti olması, hem de verimli tarım topraklarının bulunması. Kentin simgesi ise yengeç, sikkelerin üzerinde görülüyor..

Akragas'ı bugün çok turistik yapan özelliği Tapınaklar Vadisi (Vale dei Templi) diye bilinen etkileyici mimari ve doğal güzelliğin biraraya geldiği yer. Burada Demeter'e, Zeus'a, Herkül'e adanmış tapınaklar var. En ünlü ve en iyi korunmuş tapınaklar ise Concordia ve 'Hera' Tapınakları. Hera Tapınağı aslında Hera'ya adanmamış ama literatüre adı bir kere böyle geçmiş, o yüzden hala adı böyle anılıyor.


Zeus Tapınağı eğer tamamlanmış olsaydı antik Yunan dünyasının en büyük tapınağı olacaktı! Sütun başının yanında ne kadar küçük kaldığıma bakarak anlayabilirsiniz buradaki taşların boyutlarını..
Hera'ya Adanmamış Hera Tapınağından Geriye Kalanlar..

Zeus Tapınağı'nın yıkıntıları..

Konkord Tapınağı Önünde.Bu tapınağın diğerlerinden daha iyi korunmuş olmasının nedeni kilise olarak kullanılmış olması..
 Zeus Tapınağı'nın Tavanını Desteklemek için Yontulmuş yüksekliği 7 metreye varan teamon denilen heykellerden biri.
 Teamonlardan Birinin Suratı (Arkaik Gülüşe Dikkat!)

1 yorum:

gezgin395 dedi ki...

Konkord tapınağı, Dor stili tapınakların mimari özelliklerini öğrenmek için ideal, güzel bir resim.Alınlığı ile günümüze dek kalmış başka bir klasik Yunan tapınağı var mı acaba ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...