12 Şubat 2011 Cumartesi

Ceneviz Mağarası-Grotta del Genovese

Hep klasik, helenistik,Roma yerleşmeleri gezecek değiliz tabii ki. Arada prehistorik yerler de görmek gerek, malesef ada üzerinde gezilebilecek fazla prehistorik yerleşme yeri yok. Müzelerde ise nadiren ilk girişti 'preistorici' vitrini oluyor, buralarda da Paleolitik,Neolitik, Tunç Çağı karışık bir çırpıda verilip sonra 6. yüzyıl ile devam ediyor.

İnternette araştırma yaparken Levanzo adlı küçük adada içinde Paleolitik ve Neolitik dönemlere ait resimlerin ve graffitilerin bulunduğu bir mağaraya rastladım. Buraya özel turlar düzenleniyormuş, biz de aradık, 20 Euro'ya bizi bu mağaraya götürecek rehberimizle feribotun yanaştığı rıhtımda buluşmak için sözleştik.

Trapani'den Levanzo'ya saatte bir 8 Euroya bir feribot var, Ustica Lines şirketi götürüyor. 1 euro da adaya ayak basma parası alıyorlar. Hava çok güzel, biz de 9.20 feribotuna bindik!

Rehberimiz bizi kocaman bir ciple rıhtımda karşıladı, dar sokaklardan geçip adanın Batısına doğru ilerledik, ta ki yol bitene kadar..
Rehberimizin arabası

Arabamızı yolun sonunda park ettik ve başladık denize doğru yürümeye, ta ki mağaranın girişine kadar. normalde yazları botla mağaraya geliniyormuş ama kışın arabayla gelmek daha uygunmuş, hava kötü olursa diye.. Maalesef mağarada fotoğraf çekmek yasaktı. Mağaraya girmeden önce ceketlerimizi çıkarttık, çantamızı girişe koyduk. Dar bir girişi olan mağaraya eğilerek girmek gerekiyor ve içeride hava sıcaklığı 19 derece. Hem yazın hem kışın..



Mağaranın girişinde..
 Mağarayı floransalı bir kadın tesadüfen keşfetmiş, burada yapılan kazılarda Üst Paleolitik ve Erken Neolitik dönemlere ait buluntular ortaya çıkmış: Obsidyen ve çakmaktaşı aletler ve hayvan kemikleri.. Paleolitik döneme ait resimler kazıma şeklinde yapılmış ve Lascaux-Alta Mira'daki stille benzeşiyor. Çeşitli hayvanlar çizilmiş, mesela eşek, geyik yada boğa..

Neolitik Döneme ait resimler ise siyah ve kırmızı renkte okr yada kömür ile yapılmış. Burada özellikle şematik insan şekilleri dikkat çekiyor. İnsanlar arasında şematik kadın figürleri var. Bunların yanında yunus ve ton balığı gibi şekiller de var. Neolitik Dönemde Levanzo anakaradan ayrılarak ada haline gelmiş, o yüzden de daha fazla balıkçılığa yönelindiği düşünülüyor. Mağara içinde rehberimiz elindeki ışıkla tüm resimleri gösterdi, gerçekten çok güzel paha biçilmez bir deneyim oldu benim için. İyi ki yapmışız bu turu..

Mağaraya çok yakın bir yerde deniz suyunun altında tatlısu kaynağı varmış. Cenevizliler buradan geçerken gemiye su alıyorlarmış, o yüzden buranın adı Ceneviz Mağarasıymış..
Kışın nüfusu sadece 120 kişi olan Levanzo Adası'ndan görünüm

Mağara girişi

3 yorum:

gezgin395 dedi ki...

sağolasın, ilgiyle okuyorum. keşke kafanda ledli bir webcam olsaydı da, görebilseydim resimleri!! bi gün bunu da yapacaklar...

orbis terrarum dedi ki...

tesekkur ederim demet abla. keske yanimda olsaydin, cok ozledim (simdiden)..

Adsız dedi ki...

levanzo adası çok güzel görünüyor hemen not aldım renler harika:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...