4 Temmuz 2011 Pazartesi

Asla Unutulmayacak Bir Yer: Mohlos

Mohlos'a gitmek aslında planımda yoktu, ama burasının çok önemli bir Erken Minos yerleşmesi olduğunu düşününce, gidip bir bakiyim dedim. Ne de olsa Mohlos şu anda küçük bir ada üzerinde ve buraya nasıl gidileceğini de bilmiyordum. En kötü ihtimalle uzaktan resmini çekerim diye düşündüm. Ne var ki, Mohlos koyuna dağların virajlı yollarından yaklaşmaya başlayıp burasının -abartısız- cennetten bir köşe olduğunu farkettikten sonra, Sitia yerine, burada konaklamaya karar verdim. Bu çok isabetli bir karar olmuş! Neden mi? Çünkü akşam yemek yiyecek bir yerler ararken çok büyük bir tesadüf eseri Mohlos kazı ekibi ile tanıştım -ki ekip üyelerinden biri Tristan Carter idi. Dolayısıyla kazı ekibiyle bol bol muhabbet edip Neolitik, Girit, Mohlos ve Çatalhöyük üzerine konuşma şansı bulduk. Tristan, ayrıca bana ertesi gün Mohlos'u o  kadar güzel gezdirdi ve tek tek binalarda bulunmuş önemli buluntuları öyle güzel anlattı ki, Mohlos böylece benim için hiç unutulmayacak bir anı oldu. Bu vesileyle University of North Carolina'dan kazı başkanı Jeffrey Soles ve ekibine, özellikle Tristan'a, bu güzel anılar için çok çok teşekkür ederim!

Cennetten bir köşe: Mohlos.

Mohlos'ta neler var? Mohlos'ta Erken Minos Dönemi'ne ait çok önemli bir mezarlık (bunlardan bazıları 'House Tombs' olarak biliniyor) var. Orta Minos ve Geç Minos Dönemleri'nde Suriye ve Levant ile ticari ve sosyal ilişkiler geliştirmiş önemli bir yerleşme var, Geç Minos IIB döneminden sonra Miken etkisinin yoğunlaştığı ama yerel özelliklerini halen koruyan bir yerleşme var, ayrıca şu anda anakarada kalmış bölümde tipik tholoslu Miken mezarları, bir taş işleme atölyesi ve seramik, metal işlikleri bulunuyor. Mohlos bugün bir ada olsa da, aslında bu olay Roma/Bizans Dönemlerinde gerçekleşmiş, yani Tunç Çağı'nda Mohlos anakaraya ince bir kara parçasıyla bağlı, doğal ve korunaklı iki limana sahip önemli bir liman kentiymiş. Erken Minos Dönemi'nde özellikle Kiklad etkileri görülürken ve bir çok öneml hammadde Kiklad Adaları'ndan buraya ulaşırken, Orta-Geç Minos Dönemlerinde yerleşmenin daha çok Suriye-Levant ve Kıbrıs ile ilişkide olduğu buluntulardan anlaşılıyor. Mesela anıtsal evlerden birinin içinde Kıbrıs mühürlü bir öküzgönü ingot bulunuyor.

Bu koyda ilk defa hayatımda Deniz Gülü denen canlıyı gördüm (Tethya actinia)

Özellikle Geç Minos Dönemi çanak çömleklerinde katkı olarak kullanılan Fillat Taşı kaynağı hemen orada..

Miken etkisinin yoğunlaştığı Geç Minos IIB Dönemi'ne ait tholoslu mezarlar.

Erken Minos Dönemi mezarlarından birinde bulunmuş olan Suriye etkili mühür

Geç Minos Dönemi yerleşmesini gezerken..

Geç Minos yerleşmesinin taş döşeli dar sokakları o kadar güzel korunmuş ki! Kenarlarda evlerin duvarları 2 metreye kadar yükseliyor..

Geç Minos anıtsal yapılardan birinin duvarları için özel olarak kesilmiş taşlar..

Erken Minos 'House Tombs' olarak bilinen zengin buluntulu mezarların yukarıdan görünümü.

Geç Minos caddesinden modern Mohlos'a bakış.

1 yorum:

gezgin395 dedi ki...

antik dönemde insanlar hep cennet gibi yerlerde yaşamışlar. bir kez yaşayacakları yaşamlarını günümüz insanları gibi, megakentlerde ve beton kulelerde harcamamışlar. bi kez daha gıpta ettim. teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...