8 Temmuz 2011 Cuma

Girit'te Mezolitik

Girit'te bulunduğum süre içinde Plakias'ta kazılar yürüten Thomas Strasser ile tanışıp kazısını ziyaret etme şansı buldum. Bilindiği gibi, Girit'te Erken Neolitik öncesine uzanan kültür tarihinin varlığı kendisinin adanın güneyinde yürüttüğü yüzey araştırmaları sayesinde ortaya çıkmıştı. Bu çalışmasını Hesperia'da 2010 yılında yayınladıktan ve resmen Girit'te Alt-Orta Paleolitik ve Mezolitik insanların bulunduğunu kanıtladıktan sonra, şimdi Strasser stratigrafik malzeme kazarak hem kültürü daha detaylı incelemek hem de mutlak tarihler edinmek istiyor.


Girit'in güney sahilleri, Plakias Bölgesi. Paleolitik ve Mezolitik bulunan bölge burası işte.

Plakias uzaktan görünüm..

Bu nedenle Plakias yakınlarında kazısını sürdürüyor. Kazılarda Mezolitik taş aletler ortaya çıkıyor -ki bunlar sadece Kuvars ve Kuvarsitten yapılma- ama bunların dışında toprağın kimyasal yapısından dolayı kemiklerin ve bitki kalıntılarının korunmadığını öğreniyorum. Bu şu demek: Radyokarbon tarihlemesi yapılamayacak, başka alternatif tarihleme yöntemleri denemek zorunda olacaklar. İkinci olarak, tabii, malesef, doğal çevre ve beslenme gibi konularda da kazı buluntuları fazla bir bilgi sağlamıyor. Yine de Ege prehistoryası açısından abartısız çığır açan bu çalışmasından dolayı kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz!

Kazının uzaktan görünümü.

Yakınlardaki başka bir mağara, burası halen ahır olarak kullanılıyor..

1 yorum:

Berkay Dinçer dedi ki...

Girit tamam. Sıra Kıbrıs'ta Paleolitik bulmakta... Ege'deki adalarda Paleolitik araştırmalar yapılırsa, Homo erectus'un ne büyük bir denizci olduğunu anlayacağız...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...