5 Temmuz 2011 Salı

Palekastro: Henüz Sarayı Bulunmamış Minos Kenti

Minos yerleşmelerinin her biri birbirinden ilginç. Adanın özellikle Doğusunda çok sayıda araştırma var ve bu yüzden burada neredeyse adım başı bir Minos yerleşmesi, kutsal alanı yada sarayı karşınıza çıkıyor. İşte yine Doğu'da, kazıları halen devam eden önemli bir Minos yerleşimi var: Palekastro!

Palekastro'daki kazılar uzun zamandır devam ediyor, burada anıtsal boyutlarda Minos evleri ortaya çıkarılmış durumda. Evlerin kendileri neredeyse birer saray yavrusu. İçlerinde sütunlu salonlar, depolama alanları, kutsal odalar ve avlular var. Palekastro, doğal bir limana sahip, kuzey rüzgarlarından korunan bir koyda yer aldığı ve çevresi de tarıma elverişli bereketli topraklarla çevrili olduğu için Geç Minos Dönemi'nde en az Knossos ve Mallia kadar zengin ve önemli olduğu düşünülüyor. Yerleşmenin sarayı henüz keşfedilmemiş ama yüzey araştırmalarına bakılırsa yakındaki zeytinliklerin altında bir yerlerde gizli!

En büyük evlerden birinin planı ve içinde bulunan önemli buluntular. Bunlardan bir tanesi 'Palekastro Kouros' olarak Sitia Müzesi'nde sergileniyor.

Büyük evlerden birinin depolama ve mutfak bölümleri.

Anıtsal boyuttaki duvarlar.

Evlerden birinin taş döşeli merkezi avlusu

Palekastro genel görünüm.

Palekastro yakınlarındaki geleneksel Girit evi.

Palekastro'nun kurulduğu doğal koy Hinoa. Ayrıca yakın çevrede bir Minos Kutsal Alanı da bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...