28 Temmuz 2011 Perşembe

Ahtamar Kilisesi

MS 915-921 yılları arasında Ermeni kralı I. Gagik tarafından Keşiş Mimar Manuel'e yaptırılan bu büyük sanat eserini görmek sonunda bana da nasip oldu! Dış cephesinin Eski Ahit ve İncil'den çeşitli hikayelerin anlatıldığı kabartmalar ile süslü, içinin ise mavi ağırlıklı fresklerle bezenmiş olduğu bu değerli kilisenin onarılarak ve çevredeki kaçak yapılar yıkılarak kültürel mirasımıza kazandırılmış olması çok sevindirici.

Doğu Anadolu'da hüküm sürmüş Orta Çağ Ermeni Krallığı'ndan geriye kalan sadece bu kilise değil tabii ki! Diğer kiliseler, manastırlar, kaleler, kentler de var. Şunu unutmayalım ki, 'Van' kelimesi Ermenice'de 'Şehir' anlamına gelmektedir. Tıpkı Tatvan, Yerevan'da olduğu gibi..Yapılan restorasyonun ve bilgi panolarının Anadolu'nun geçmişteki en kadim ve önemli halklarından biri olan Ermeniler'in varlığını sakınmadan, gizlemeden göstermesi, umarım ki, Türkiye'deki insanların tarih algısını olumlu yönde etkileyecektir.

Adaya yaklaşırken..

Kilisenin genel görünümü..

Kilisenin arka cephesi ve duvarlardaki kabartmalar

David ile Goliath'ın hikayesinin anlatıldığı kabartmalar. Davud/David dev Golyat'ı sapantaşı ile yenmeyi başarır..

Bir köpek kabartması..

Arka cephenin kabartmaları ve ayrıca duvarlardan projekte eden hayvan başları (tıpkı Göbeklitepe'deki gibi)

Doğu sanatı etkili bağdaş kurarak oturnuş İsa. Üzüm ve nar sembolleri ile çevrili. Üzümcülük ve şarapçılığın bölgenin ana geçim kaynağı olduğunu -o dönemde tabii- hatırlayalım..

Kazılar sırasında bulunmuş olan Urartuca yazıtlar. Kilisenin içinde sergileniyor.

Kilisenin içindeki freskler..

1 yorum:

Katharina dedi ki...

Dort wäre ich auch so gerne noch hingefahren! Aber irgendwas muß ja noch für später bleiben ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...