22 Mart 2011 Salı

Paros'un Karşı Kıyısı: Anti Paros

Dün Paros adası'nın tamamını gezdik, ada küçük olduğu için çok zor olmadı bu. 10 litre benzinle adayı bir kere tavaf etmek mümkün. Adayı gezmeyi bitirip daha da vaktimiz olduğunu görünce, bari dedik bir de Anti Paros'a gidelim. Anti Paros, Paros'un hemen Batısında yer alan ve Paros'a 1 km uzakta minnacık bir adacık. Bu adada Venediklilerden kalma bir Castello, ilginç bir mağara ve küçük bir yerleşim var. Onun dışında şu anda birçok yazlık evin inşa edildiğini görünce insan ister istemez üzülüyor..

Anti Paros'taki Castello. Venedikliler tarafından inşa edilmiş..

Anti Paros'taki mağaranın girişindeki büyük doğal sütunlar.

Anti Paros'un ilginç yanlarından biri de Saliagos yerleşmesinin burada olması. Bilindiği gibi, Sir Colin Renfrew burada kazılar yapıyor ve MÖ 5. binyıla ait bir köy kazıyor. Buluntular Paros'taki müzede sergileniyor, Saliagos ise şu anda karayla bağlantısı kopmuş bir kayalık. Buraya ulaşmak -eğer özel bir aracınız yoksa- mümkün değil. Ben de sadece uzaktan bakabildim ama yine de benim için Saliagos büyük bir sürpriz oldu diyebilirim. Şahsen Paros'ta olduğunu bilmiyordum Saliagos'un..

Paros Arkeoloji Müzesi'ndeki Saliagos buluntuları.. (MÖ 4800 gibi tarihleniyorlar)

Lady Saliagos. arkada çizimi var.

Saliagos'tan çeşitli meyvelikler..

Kiklad figürinleri, keman şekilli figürinler (MÖ 3200-2400) ..Bunlar Despotikon'dan (Antiparos'un yakınında başka bir adacıktan)

Erken Tunç Çağı mermer kapları..(Despotikon'dan)

Paros ile Antiparos arasında Saliagos'un olduğu kayalığa bakış. Hava aşırı rüzgarlı olduğu için iyi bir fotoğraf çekemedim feribotun güvertesine çıkıp..

1 yorum:

gezgin395 dedi ki...

teşekkürler paylaştıklarınız için. bu arada gezginlerin aziz'i Evliya Çelebi'nin 400. doğum günü bugün. O da paylaştı gördüklerini.saygıyla anıyorum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...