17 Mart 2011 Perşembe

Miken Harikalar Diyarı

Miken Medeniyeti'ne sadece Hititlerle çağdaş diye ilgi duyan biriydim yakın zamana kadar. Ama Argolis'teki gezimizden sonra Mikenler ile ilgili fikrim değişti diyebilirim. Daha önce bilmediğim bir dolu şey öğrendiğim gibi, özellikle tholos mezarları, köprüleri, sur duvarları ve barajları ile Miken mimarisini farklı yönleriyle tanıma fırsatım oldu..Bunları sizinle de paylaşmak isterim efendim!

Tiryns'de bir kule yapısı, Miken kalelerinin en belirgin özelliği Kiklop usülü devasa boyutlardaki taşlardan inşa edilmiş anıtsal sur duvarları..

Mikenler deyince ilk akla gelen yapı türlerinden biri tabi ki tholos mezarlar. Uzun bir koridoru ve yuvarlak planlı bir odası olan, çatısı arı kovanı şeklinde kubbe gibi yükselen üzeri toprakla örtülmüş seçkin kişi mezarları..
Evet! yanlış okumadınız, Miken Dönemi'nden kalma köprüler var Napflio yakınlarında..Bunların iki tanesini ziyaret ettik.

Miken Dönemi köprüsü böyle gözüküyor işte!

Miken Dönemi'nin önemli yeniliklerinden biri de anıtsal kapılar ve kabartmalar. Ayrıca sütunun mimari bir öğe olarak anakarada önem taşımaya başlaması ve sonraki dönem mimarisi için bir başlangıç olması. Burası bilindiği gibi Mycene'deki Aslanlı Kapı, kalenin ana ve antısal girişi. Sütun burada Miken kentini temsil ediyor. Aslanlar da sembolik olarak bu kenti koruyorlar ve insanlara gözdağı veriyorlar tabii..

Bu sefer Medea'daki sur duvarları..

Miken Dönemi mimarisinde Megaron yapılarının yeri çok büyük. Sarayların merkezi yada en önemli kesimleri büyük megaronlardan oluşuyor. Burada MEdea'daki büyük megaron kompleksini görüyorsunuz. Tiryns ve Mycene'dekilerin yanında oldukça küçük kalıyor tabii..

Miken kentlerinde göze çarpan yapı tarzlarından biri de tüneller, sarnıçlar ve potern tarzı mimari yapılar. Burada Mycene'deki sarnıca girişi görüyoruz efendim..Buradan merdivenlerle yerin 7 kat altına iniliyor..

Başka bir Miken köprüsü.
Dendra'daki mezarlardan birinde bulunan at iskeletleri.. Yanyana yüzleri birbirine dönük olarak gömülmüş olan savaşçı ruhu temsilen bu at iskeletleri Mikenlerin savaşçı tavrını gösteriyor olabilir mi?


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...