8 Mart 2011 Salı

Nestor Sarayı

Mora Yarımadası'na geldiğimizden bu yana neredeyse bir hafta geçti. Şimdiye kadar Olympia kazıevinde kalıp çevredeki yerleri gezdik, sonra bir gece Sparta'da konakladık ve Sparta'yı gezdik. Sırada Argolis var! Argolis, Mora Yarımadası'nın Kuzeybatı kesimi ve burada çok sayıda önemli antik kent ve yerleşme var. Özellikle Tunç Çağı ve Miken Dönemi açısından Argolis Körfezi ve çevresi büyük önem taşıyor. bu nedenle bu çevredeki yerleri gezmemiz en az 1 hafta alacak. Bu süre boyunca ise Tiryns Kazıevi'nde konuk olacağımız için çok mutluyuz!

Nestor Sarayı'nı işaret eden tabela
Argolis'e geçmeden önce ama Olympia çevresinde gezdiğimiz önemli Miken Dönemi saraylarından biri olan NESTOR SARAYI'nda çektiğim resimleri paylaşmak isterim. Nestor Sarayı buluntuları Chora Müzesi'nde sergileniyor. Nestor Sarayı kazılarını yürütün ise Troya'da  da 1930'lu yıllarda kazılar yürütmüş olan Amerikalı arkeolog Carl Blegen. Blegen'in büstünü müzenin bahçesinde görmek mümkün!
Sarayın içindeki depo alanları..
Sarayın içindeki odalar ve depolama kapları

Ortada açım mavi ile işaretlenmiş alan Nestor Sarayı (Miken Dönemi)


Chora Müzesi (burada Nestor Sarayı'nda ve çevredeki çeşitli Miken Dönemi tholos mezarlarında bulunmuş buluntular sergileniyor)
Chora Müzesi bahçesindeki Carl Blegen büstü. Bilindiği gibi, Blegen Cincinnati Üniversitesi'nde arkeoloji proseförüydü ve 1930'lu yıllarda Troia'da kazılar gerçekleştirdi. Troia'nın en kapsamlı yayınları da bu dönemde Blegen tarafından yapıldı..
Nestor Sarayı'nın merkezi odasında bulunmuş çok sayıda duvar resminden bir tanesi.
Miken Dönemi'ne ait devetüyü astarlı kadehler..

Miken Dönemi'ne ait bir tholos mezarda bulunmuş olan bir kap
Miken Dönemi tholos mezarında bulunmuş (Geç Hellas Dönemi) üzerinde ahtapot olan büyük amfora
Miken dönemi'ne ait bir kült kabı
Nestor Sarayı yakınında restore edilmiş bir Miken Dönemi'ne ait tholos mezarı
Miken Dönemi mezarının içi ve kubbesi..

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...