10 Mart 2011 Perşembe

Miken Medeniyeti'nin Başkenti: Mykene

Bugün benim için çok heyecan verici Mykene'ye gittik. Şimdiye kadar hep derslerden yada resimlerinden bildiğim bu önemli Tunç Çağı kalesini bizzat görebilmek, koklamak ve hissetmek olağanüstüydü. Mykene, sarayıyla, aslanlı kapısıyla, kiklop tarzı sur duvarlarıyla, yeraltına merdivenle açılan sarnıcıyla, mezar kompleksleriyle, tholos mezarlarıyla tam bir 'highlight'!

Mykene'nin ünlü aslanlı kapısı. Kafamda canlandırdığımdan çok daha anıtsal bu kapıyı görünce tüylerim diken diken oldu. Miken kalelerini gezerken ister istemez hep Hitit Krallığı'nı ve Hattuşa'yı düşünüyorum. Zamanın iki önemli politik gücü..
Bu kapının önünde bir resmim olması gerek diye düşündüm.
Aslanlı Kapıdan içeri girer girmez anıtsal mezar kompleksi göze çarpıyor. Schliemann'ın kazdığı kral mezarları buradan, bu yapı o dönemde de çok etkileyici olmalıydı.
Mykene saray yapısının içi
Mykene'deki sarnıç, kaygan taşlı ve el feneri olmadan girilemeyecek bir yer.
Mykene'deki kale girişlerinden küçük olanı
Mykene'deki müzede sergilenen büyük figürinler
Öküzgönü ingot parçası
Mykene'nin uzaktan görünümü
Çok çok etkileyici bir Miken tholos mezarı. Bilindiği gibi Miken tholos mezarlarına uzun bir koridor yapısıyla giriliyor ve içerideki kubbe 'arı kovanı' şeklinde bindirme taşlarla inşa ediliyor. Bu mezarın içindeki arı kovanı çatının yüksekliği 15 metreydi!!
Çok korkutucu bir akustiği olan mezar yapısının içi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...