4 Mart 2011 Cuma

Olimpiyatlarda Sadece Çıplak Erkekler Yarışabilirdi!

Evet! İki gündür Olympia kazıevinde konaklıyoruz. Dün yeni müzeyi gezdik sadece, bugün hem Olympia antik kentini hem de eski müzeyi gezdik. Öğleden sonra Samidon adlı antik kenti (Klasik Dönem- MÖ 5. yy.) ziyaret ettik. Dün akşam bir Yunan tavernasında yemek yemiştik, bu akşam marketten alışveriş yapıp kendimiz kazıevinde yemek yaptık (pilavı ben yaptım!).

Olympia'da olmak -bir prehistoryacı için bile- oldukça heyecan verici. Burada ilk olimpiyatların düzenlendiğini bilmek, o zaman olimpiyatlarda savaşlara bile ara verildiğini öğrenmek, bu spor olayının antik Yunan dünyası için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. 1000 yıldan fazla süre kesintisiz devam eden olimpiyatlar, malesef malesef Batı ve Doğu'yu yöneten son Roma imparatoru I. Theodisius tarafından MS 4. yüzyılda yasaklanıyor. Böylece muhteşem ve uzun erimli bir ritüel, spor olayı sona eriyor. Ta ki modern dönemde tekrar olimpiyatlar başlayana kadar!


İşte Olimpiyatlarda yarışan yarışmacılar bir vazo üzerinde tasvir edilmiş. O dönemde kadınların yarışması yasaktı, hatta oyunları izlemesi bile yasaktı. Erkekler ise çıplak olarak yarışıyorlardı.

Olympia'nın diğer bir önemli özelliği ise ünlü mü ünlü Zeus Olympia Tapınağı ve en ünlü antik Yunan heykeltraşı Phidias'ın yaptığı altın-fildişi Zeus heykeli! Tabii ki bu heykelden geriye sadece çeşitli 'dedikodular'dan başka birşey kalmıyor. Ortada bir de çizim var! Ama Zeus Olympia Heykeli dünyanın 7 harikasından birisi olarak biliniyor! Olympia'da kazılan alanlardan biri de Phidias'ın heykeltraş atölyesi. Burada bol sayıda fildişi parçasının yanısıra üzerinde 'Ben Phidias'a aitim' yazan bir kap bulunuyor.

Bir prehistoryacı için de burada oldukça ilginç buluntular var. Malesef klasik arkeologlar için fazla bir önem taşımıyor bunlar ve pek de bilgi sahibi değiller prehistorik ve Miken Dönemi buluntuları ile ilgili. Ayrı bir proje olarak da bu tabakalar kazılmıyor..

Orta Miken Dönemi'ne ait apsidal ev. Aslına bunlardan birkaç tane kazılmış ama sadece bir tanesini görebiliyoruz..

Olympia prehistorik buluntuları. Özellikle Zeus Tapınağı çevresinde bol sayıda bulunmuş..

Sos Kabı, Olympia'dan (Memed için özel olarak buraya koyuyorum.)

Müzede prehistorik buluntuların planı.

Geç Tunç kapları, Gri minyas kapları..

Arkaik dönem sunu objeleri, özellikle metal atlar çok moda..

Oryantalizan Dönem'den kalma tunç grifon parçaları, bunlar büyük kazanların parçaları aynı zamanda..

Bana Ayanis aslanını anımsattığı için buraya koyuyorum. Tabiiki Ayanis aslanı bundan çok çok daha özenli ve detaylı. Ama dönem olarak çağdaş (MÖ 7. yy)

Darth Vader'ın giysi dolabı :P (Korint Miğferleri)

Bu aslanın kafasına biri lale koymuş, komik geldi çektim fotosunu..

Zeus Olympia Tapınağı'nın Batı Alınlığında Apollon Kentaur ve Lapitler arasındaki savaşın sonucuna karar veriyor. Bu alınlığı hangi sanatçının yaptığı bilinmiyor ama çok ünlü..

Olympia'da olimpik oyunların yapıldığı stadyumun girişi

Physical exercise is a Greek invention :)

Bana nedense çok etkileyici gelen Zeus Heykeli


Pheidias'ın Atölyesi!! Sonradan bir Bizans kilisesine çevrilmiş..

İşte antik olimpiyatların yapıldığı stadyum. Sadece özgür erkeklerin katılabildiği, çeşitli kategorilerde yarışılan ve 4 yılda bir düzenlenen olimpiyatlar için savaşlara bile ara veriliyordu!

Ünlü Zeus Olympia Tapınağı'nın ayağa kaldırılan tek sütunu. Bu tapınak tüm görkemine rağmen çok kötü kaliteli bir kireçtaşından inşa edilmiş, Mora Yarımadası'nın kuzeybatısında ne mermer kaynağı var ne de kaliteli taşlar. Sadece içinde bol deniz kabuğu olan çok tuhaf ve kalitesiz bir çeşit kireçtaşı..

Zeus Olympia Tapınağı'na ait sütunlardan geriye kalanlar..


İşte çevredeki tapınakların inşa edildiği taş böyle bir şey! Binlerce deniz kabuğunun (Cerastoderma glaucum oluyor bunlar) sıkışarak sertleşmiş hali..
Miken Dönemi dromoslu mezar yapısı (Olympia)

Miken mezarının içi..

Miken mezarının girişi ve içindeki mezarlar.

3 yorum:

naramsin dedi ki...

Harikasın Çiler, okurken ve bakarken heycanlanıyorum, çok teşekkürler
mehmet

asli dedi ki...

Zeus'dan neden etkilendigini söyleyeyim mi? :))) O vücut kimde var anacim, calisilmis, özenle yaratilmis...
1. Theodisius zati basimiza Hristiyanlari da salmadi mi :))) Niyse... cok tarihci gibi de olmiiim.
Devam diyorummmmm

orbis terrarum dedi ki...

evet anacım, aslında antik Yunan medeniyetinin sonunu getiren ve Avrupa'yı Orta Çağ karanlığına sürüklüyenlerin başında Bizanslılar geliyor ama Yunanlılar bunu yapanın -kendilerini geri bırakanın- Osmanlılar olduğunu düşünüyorlar, halbuki Osmanlı Bizans'ın devamından başka bir şey değil..
ps: Biliyorum çok seksi bi Zeus..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...