8 Mart 2011 Salı

Lerna: House of the Tiles

Yunanistan anakarasında Erken Tunç Çağı ve ilk elitlerin ortaya çıkışı deyince akla gelen ilk yerlerden biri Lerna. Yolumuzun üzerindeki bu çok çok önemli prehistorik buluntu yerine uğradık. Burada 'Kiremitli Ev' olarak bilinen, Amerikalı arkeologlar tarafından literatüre 'House of the Tiles' olarak sokulan anıtsal bir bina bulunuyor. Bu bina içinde ele geçen depolama kapları, öğütme taşları ve mühürlerden yola çıkarak sözkonusu alanda tarımsal üretimi denetim altında tutan bir yönetici sınıfın/kişinin yaşamış olabileceği öne sürülmekte. Erken Tunç Çağı Ege Dünyası için kesinlikle önemli bir buluntu. Bina benim kafamda canlandırdığımdan çok daha anıtsal, temelleri ve kerpiç duvarlarının büyük bölümü ayakta. Ayrıca yapının iki katlı olduğunu gösteren merdivenlerin de bir bölümü halen görülebiliyor.

Lerna'da House of the Tiles dışında, Erken Heladik Dönem'e ait kazematlı sur duvarları, Erken Heladik III dönemine ait apsidal evler ve 5. bin yıla ait dörtgen planlı bir ev de görülebiliyor. Argos Körfezi ve çevresi için en önemli Tunç Çağı buluntu yerlerinden biri olmakla kalmıyor burası, aynı zamanda tüm Ege için oldukça mühim!!!

Lerna Arkeolojik alanının genel görüntüsü. Giriş 2 euro, biz arkeolog olduğumuz için ödemedik tabi. Çatının altında House of the Tiles var. 
Lerna'nın genel planı. Burada görülenlerin çoğu Erken Tunç Çağı'na ait. En büyük yapı ise House of the Tiles.
House of the Tiles, içeriden görünümü..
Evin önündeki yazı..
Lerna, House of the Tiles, genel görünüm
Lerna, House of the Tiles genel görünüm, kerpiç duvalar..
House of the Tiles'da bulunan ezgi taşlarını kenara dizmişler..
Lerna'daki ETÇ apsidal evlerden biri..
Lerna'daki kazematlı sur duvarları (EHII, MÖ 2400-2200 gibi bir tarihi var)
Lerna'da EHII sur duvarları

1 yorum:

naramsin dedi ki...

Çok yaşa Çiler :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...