1 Mayıs 2011 Pazar

Çayönü

Diyarbakır'dan Adıyaman'a geçmeden önce Ergani'ye yönümüzü çevirip Çayönü ve Hilar Harabeleri'ni ziyaret ettik. Günlerdir süren yağmur yüzünden Boğazçay gürül gürül akıyordu. Bir süre Çayönü'ne derenin karşı yakasından bakıp fotoğraflar çektik, ama sonra dayanamayıp paçaları sıyırdık ve derenin çok derin olmayan bir kısmından karşıya geçtik! İyi ki de geçtik! Kafataslı yapıyı, ızgara planlı evleri, hücre planlı yapıları ve Terrazzo binasını yakından göremeseydim gerçekten üzülecektim.

Burada tanıştığımız eski bir işçi Halet Çambel'i saygıyla anarak 'O herkesin anasıydı' dedi ve kazı sezonu sonunda işçilere verdiği ziyafeti örnek gösterdi.

Derenin karşısından kafataslı binaya ve diğer yapılara bakış..

Kafataslı Bina (PPNB)

Hücre planlı yapılardan bir örnek..

Ayakkabılarımız derenin öbür tarafında kaldığı için burada yalınayak dolaştık, ayağıma batan 1-2 diken dışında oldukça zevkli oldu bu şekilde gezmek..
Bilindiği gibi, Çayönü Diyarbakır çevresindeki en önemli Çanak Çömleksiz Neolitik yerleşmelerinden biri. Buradaki farklı yapı evrelerinde farklı şekilde inşa edilmiş evler ve kült yapıları kazılmış durumda. Araştırma tarihçesi açısından da Çayönü Türkiye arkeolojisi açısından önem taşıyor. Braidwood-Çambel ekibinin 1960'larda birlikte çalıştığı, daha sonra İstanbul Üniversitesi Prehistorya ABD tarafından kazıları yürütülmüş bu arkeolojik alana şimdi gezi yolları yapılıyor ve bilgi panoları yerleştirilecek.

1 yorum:

gezgin395 dedi ki...

henüz yozlaşmamış çocuklara acımaktan çok gıptayla baktım...
Halet Çambel hoca, dopdolu yaşamış büyük insan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...