1 Mayıs 2011 Pazar

Göbeklitepe

Sadece prehistoryacılar için değil, tüm insanlık tarihi açısından dünyanın önde gelen arkeolojik alanlarından Göbekli Tepe. 1995'ten beri yürütülen kazılar sonucunda yöre toplumlarının yiyecek üretimciliğine geçişin arifesinde Urfa yöresinde inşa ettiği tapınaklar ortaya çıkmış durumda. Erken Holosen dönemin verimli, yağışlı ve ılık zamanlarında Urfa yöresinin son avcı-toplayıcıları yerleşik yaşama geçmekle kalmıyor, mimaride ve mimari süslemede çığır açan eserleri yaratıyorlar.

Göbeklitepe PPNA ve PPNB dönemleri boyunca kullanılmış ve inşa edilmiş, MÖ 8500 civarlarında ise tamamen terk edilmiş ve unutulmuş bir kutsal alan. Alan terk edilirken tüm binalar da gömülerek terk ediliyor, bu nedenle binalar ve özellikle içlerindeki T şekilli dikilitaşlar çok iyi korunmuş durumda. Dünyanın anıtsal mimariye sahip en eski kutsal alanı burası. Göbeklitepe'nin varlığı bizim Erken Holosen avcı-toplayıcıları ile ilgili bildiğimiz, varsaydığımız birçok düşünceyi çürüten, insanın ağzını açık bırakan çok değerli, dünyada eşi benzeri olmayan bir arkeolojik alan..

Urfa'dan kahverengi tabelaları izleyerek rahatça ulaşılan Göbekli Tepe'de, malesef kazı sezonu olmadığı için, binaların içine girme fırsatımız olmadı. Duyduğumuza göre, Bahar sezonu kazılarına Kültür Bakanlığı'ndan izin bu sene çıkmamış. Gerçekten çok acı, çünkü binalara sadece dışarıdan bakmakla yetinmekle kalmadık, ayrıca birçok dikilitaşı da yakından görememiş olduk. Neyse, artık bir dahaki sefere diyerek, Göbeklitepe'de Klaus Schmidt ve ekibinin uzun yıllar kazıları sürdürmesini arzu ettik.

Bilindiği gibi, Göbekli Tepe'de şimdiye kadar A-F kutsal binaları kazılarla ortaya çıkarıldı, ancak tepe üzerinde gerçekleştirilen jeofizik çalışması sayesinde bu yuvarlak planlı dikilitaşlı binalardan en az 20 adet kadar olduğu biliniyor!

T şekilli dikilitaşlardan biri. Bir boğa, tilki ve turna kuşu altalta kabartma olarak işlenmiş..

A-D yapılarının genel görünümü. Öndeki C yapısı..

Yapılara sırtımızı dönüp nereye bakıyoruz?
Göbeklitepe üzerinden panoramik görüntü, üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz!!
  

1 yorum:

asli dedi ki...

burayi bi göremedim yaaw, keske sizinle orada olsaydim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...