2 Ağustos 2011 Salı

Gökçeada'nın Tarihöncesi

İstanbul'dan sonra Çanakkale yönüne devam edip uzun zamandır merak ettiğim Gökçeada'yı ve burada yürütülen kazıları (Yenibademli ve Uğurlu) ziyaret etme fırsatı buldum. Bilindiği gibi, Yenibademli kazısı, adada ve kuzey Ege'de Erken Tunç Çağı'nın erken aşamalarının anlaşılması açısından önem taşırken, Uğurlu, adadaki erken çiftçi toplumların geride bıraktığı izlerin araştırıldığı bir alan.

Gökçeada bir gün içerisinde gezilemeyecek kadar büyük bir ada. Dağlık bir coğrafyaya sahip ve bazı koyları gerçekten çok güzel. Arkeolojik olarak tarihöncesi dönemden beri yerleşildiği bilinse de, bu tarihin ne kadar gerilere kadar gittiği henüz kesinlik kazanmış değil. Bu soruya adadaki arkeolojik çalışmalar yakında bir yanıt bulacaktır! Uğurlu'ya yaptığımız ziyaret sayesinde MÖ 6500'lere kadar geri giden bir yerleşik yaşamın varlığını kendi gözlerimizle görmüş olduk. Gökçeada'nın kültür tarihi ile ilgili yeni verileri dört gözle bekliyoruz!

Bu vesileyle bize Uğurlu'yu gezdiren Burçin Erdoğu'ya ve bizi kazıevinde misafir eden Halime Hüryılmaz'a çok teşekkür etmek isterim.

Uğurlu kazı alanının ortasından geçen yol ve çevredeki dağlık arazi

Uğurlu'ya genel bir bakış

Denizden Gökçeada'ya bakış..

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...