1 Temmuz 2011 Cuma

Minos Medeniyeti'nin En Ünlü Buluntuları

İraklio, Kandiye'deki müzede sergileniyor. Neolitik Dönem'den Roma Dönemi'ne kadar Minos Medeniyeti'nin en ünlü buluntuları işte buradaydı. Neler yok ki? Yılanlı Tanrıça'dan, Phaistos Diski'ne, Kamares kaplarından, Knossos duvar resimlerine, Linear A tabletlerinden altın eserlere kadar herşey..

Bilindiği gibi, Girit'te çok yakın zamana kadar kültür tarihi Erken Neolitik ile başlıyordu, erken Neolitik buluntuları da sadece Knossos'un X. tabakasındaki az sayıda buluntudan ve bir adet radyokarbon tarihinden ibaretti. Yakın zamanda adanın güney kıyılarında yapılan yüzey araştırmalarında adada sadece Mezolitik değil, Orta Paleolitik dönemlerde de insan topluluklarının yaşadığını ortaya koydu. Sadece Ege prehistoryası açısından değil, ayrıca ilk homininlerin Afrika'dan dünyaya yayılışının anlaşılması ve deniz yollarının kullanımının ne kadar eskilere gittiğini göstermesi açısından da yeni buluntular çok önemli ve heyecan verici. Bunun arkasının geleceğinden eminiz! Girit'e ilk ayak basanlar kesinlikle Homo sapiens çiftçiler değildi!!!

Neolitik Dönem sonrasında adadaki kültür tarihi, Saraylar Öncesi Dönem (MÖ 3200/3000-2000), Eski Saraylar Dönemi (MÖ 2000-1700) ve Yeni Saraylar Dönemi (MÖ 1700-1450) olarak çeşitli aşamalarda inceleniyor. MÖ 1450 civarlarında gerçekleşen güçlü bir depremden sonra Minos saraylarının yandığı ve terk edildiği göze çarpar. Daha sonra adada hep yabancı kaynaklı kültürlerin hüküm sürdüğünü görüyoruz. İlk önce Mikenler, sonra Dorlar, sonra Helen ve Roma, sonra Araplar, sonra Bizans, sonra Venedik, sonra Osmanlı Girit'i hakimiyeti altına almış adanın yerlisi olmayan büyük güçler..Girit, şu anda Yunanistan'a bağlı.

Knossos'tan 'Prens' duvar resmi..Gövdesi ve kafasındaki başlık orjinal, yüzü orjinal değil..

Knossos'ta bulunmuş Neolitik figürinlerden biri..

Saraylar öncesi döneme ait, MÖ 2500 civarlarından gaga ağızlı bir çaydanlık..

Mallia'da bulunmuş olan ünlü altın kolye ucu. İki arı, bal peteğine konmuş. İşçilik mükemmel..

MÖ 1700-1450 arasından boyalı kaliteli çanak çömlekler..

Knossos'ta bulunmuş boğa başı riton.

Kitaplardan tanıdığımız Yılanlı Tanrıça (Knossos)

Knossos'tan ünlü bir duvar boyası parçası ('Parisli hanım' adı verilmiş)

Knossos'tan libasyon yapan erkek resmi..

Knossos'tan Kiklad figürinleri..

Kamares tarzı çok renkli çanak çömlekler. Mükemmel bir işçilik

Knossos'tan Linear A tableti.

Ünlü Phaistos Diski (çok gizemli!)..

Ayia Triada'dan boyalı lahit..

2 yorum:

Katharina dedi ki...

Ich hoffe, Du warst in Heraklion nicht nur im Museum, sondern hast auch auf dem zentralen Platz Bougatsa gegessen - so lecker, ein absolutes Muß ;-)

orbis terrarum dedi ki...

haha.mache ich wenn ich wieder zurück in Heraklion bin. Danke!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...